February 1, 2011 @ 12:10 AM + comments
You Got To Give Get

Hello. Hai. Oh yes. Yes. Hmm well. So okay okay. Yeahh brilliant. Haihh. Kenapa tulis macam ni. Buat orang fikir lain je. Haha. Okay fine. Nak cerita something yang mesti korang rasa tah ape ape tah perempuan ni. Baik toksah jadi perempuan.

Let us begin with aku memang tak suka dan tak pandai masak. Langsung tak pandai. Malu jadi perempuan sedangkan adik aku yang lelaki pun tau masak. Tambah pula Encik Badak yang gagah gigih guguh tu pun tau segala jenis masak masak ni. Memang dari kecik mainan aku tak pernah ada yang jenis perkakas dapur. So jadi paham paham je la.

Aku merasakan masak ni suatu perkara yang leceh remeh lambat baik makan kat luar je. Panas duduk dapur tak suka wap macam ah aku anak orang kaya padicure manicure kuku ade bibik ape bagai semua. Memang aku ah semua tu. Jadi secara pendek kan cerita nya aku memang benci gila dapur. Memang seumur hidup aku tak masak kecuali instant food. Tu pun atas sebab sebab tertentu je.

Tapi...tapi tapi tapi. Semenjak dua menjak ni aku rasa tendency aku untuk masuk ke dapur adalah hal..hal..hal..hal..HALB (HALB adalah half dalam bahasa Deutch). So, it is half from myself kot kan. Memang miracle. Tindakan magik aku ini telah membuka mata ramai orang. Dengan berkata 'Wahh ika masuk dapur lah..' , "Eh ika dah pegang sudip dan sebagai nya lah..' 'Alamak mimpikah aku ika didapur hari ni..'. Teruk sungguh aku sampai mereka yang terlibat berkata demikian rupa.

Jadi aku ubah semua tu dengan benda paling pertama sekali aku masak sebagai lauk ialah... Jeng jeng jeng. Haha sambal ikan bilis. Ye aku tahu,  buat gelak je. Dan itu adalah sesuatu yang tersangat amat paling senang bagi orang yang dah terer ni. Tapi aku rasa terharu sebab akhirnya aku berjaya bhai. Tajuk resipi ialah "Masak sambal ikan bilis dari tak tau langsung sampai jadi tahu sekarang".  Panjang dan padat tajuk nya. Macam reka tajuk untuk proposal. Believe me or not. Mendapat sambutan nok. Alahahahai mak laku nyah.


Tadaa.. First time I've ever cook.

Huhu tah ape ape kan.


Tu ha kau Bedah. Siap pakai baju kurung gantung apron lagi. Punya 'talented' la konnononon.Gagap pula.

Ni ha Zakiah Anas (pengacara 999) dengan Azizah Arifin (pengacara Wanita Hari Ini). Tak kenal ke.

Dua orang yang kat atas ni memang tak Famous. So kesimpulan nya aku memang hari hari tengok buku resipi. Malah siap scan dan fotostat resepi yang best best kakak aku punya. Walhal Google aje pun boleyyy. Dengan mak aku nye seminggu outstation, lagi lah aku kena masak sendiri. No more kedai mamak's food. Okay wish me luck to survive just only a few days with my cooking dishes yang tak sodap.

Sepatut nya tajuk dengan entry aku tak kena langsung. Tapi faham faham je lah. Bukan memang macam ni ke selalu? You knew it. 

Bye.


p/s:   “You can get anything in life, if you help enough other people get what they want.” Renung renung kan dan selamat beramal. Sekian.

Labels:





Older Post | Newer Post
Profile

♥ IKA's ♥


I saw the best minds of my generation destroyed madness, starving hysterical naked



Socialis


Instagram



Archives





Credits




Buddyz

Aezan PFS
Aleeya
Atheera
Atrh Mhd
DyaYaya
Fasya
Hidayah
Idah
Liyana Fauzi
Maira
Meyra
Mimie
Sheira
Sheyfa
Syazana
Wanie
Wiwie
Sheira